<$BlogMetaData$>

Monday, March 13, 2006

tipu

Hari tu, I jumpa sama member I kat kilang tempat kerja. So I tanya dia, "Eh Mat, nak minta tanye, ko punya motor isi minyak...berapa you kena bayar?"Lepas tu, dia kasi tau...sebenarnya, tak banyak. Tangki penuh dulu RM6, skrang lepas naik harga baru tujuh ringgit lebih.

Lepas tu I tanye dia...satu bulan berapa kali kena isi? And then dia bagi tau, biasanye lima atau enam kali. Maksudnya satu bulan dia kena bayar RM7 atau RM8 lebih banding dengan dulu.

"Gomen naik harga you tak marah ke?"

"Tak la...naik harga memang kena naikla kan. Baca newspaper pun tau mah..dia orang cakap tak cukup minyak."

"Susah makan tak?"

"Alaaa...tujuh lapan ringgit tu apa? Biarlah dua hari tak keluar makan masak maggi...dah kira ok mah"

Maka, sudahlah I dapat tahu, orang-orang yang asyik merengek tu bukanlah orang yang 'miskin' bawa motor. Sebenarnya, orang yang merengek tu adalah mamat-mamat berkepala buto yang ada gaji yang stabil tetapi tidak tahu dan mungkin tidak mahu merancang pembelanjaan mereka dengan baik.




Minta maaf, ye...sebab I dah tak ikut janji. Tapi, biarlah perkara ni tenang dulu......barula I berbelog pasal benda lain. Misalnya, surat khabar besok tentu akan ada top scorer SPM semua. Kalaulah ada 'moron' seperti tahun lepas, tak habis habis I cerita pasal dia kat korang semua.

Labels:


Ramblings:
Ada orang yang dapat 15A1.... bukan 1 tapi 3.
 



oooi poyo, x penah pikir ttg org bik krta ke? xto bm jgnla tlis ngan bm ni, mmlukn je. si poyo.
 



wow. 3 morons. vincent! having a field day? lol.
 



Budak ni masih tak puas hati kena buat malu kat topik dulu.

Hahaha. Aih, sudahlah beb. Tak usah buat macam ni. Tak guna. Orang dah tak respek kat you anymore.

 



The people who track down NS dodgers could possibly start here first. :P
 



tigerjoe : Too subtle dude. I am afraid your message might not have gotten through to morons.
 



Eh...I think SPM standard sudah jatuh or the students getting smarter lah. My old school, getting straight As is like common this time around compared to during my time man. Bugger.

Bobby : Dun lah use SMS styled BM here..susah nak baca lah. Cam Senario kan bagus?

 



wah, tak sangka lu punya bahasa begitu baik. i ingat after study kat england beberapa tahun sudah lupa semuanya
 



Ambo syukur tiada orang bodoh dapat 18 As tahun ni . Skrang giliran STPM plak .
 



betul! sesape yg tak pandai urus belanja harian memang kantoi...

kuhekuhekuhe

 



eh mat vincent bahasa yu memang canggih....
 



Ahhh poyo smua tu dpat result canggih2 tu watpe pun takto ... ku ni dapat 3 dah cukup sangat la ...
 



kalau zaman dulu tu, orang yang score 5 As memang berpuas hati ngan result mereka dan kegembiraan orang yang dapat straight As itu macam syok sendiri kena loteri. Tetapi zaman sekarang sudah berubah, mereka yang score straight As seolah olah mahu memecah rekod sedunia. 15As, 16As, dan siapa tahu tahun depan kemungkinan besar ada orang yang akan score 20As.
 



Looks like there's a pebble in my shoe.
 



hi vincent. i've been following your bitchinglog since the story about the girl that got 16A1. always found your entries amusing even if it's sometimes conflicting with my own opinion. don't feel the need to thoroughly comment on those 'hot' issues, just to say i'm a student, drive (seremban-serdang) to go to class everyday and since the price hike, i just save my pocket money more so i can fill her up a bit more every other day. :)

keep on writing interesting articles.

 



Buto la lu ok.

if ur workplace is like 5-10mins from ur workplace then kira ok la..

but if u drive everyday from JB to Singapore then its fucked up ok.

yea la minyak harga naik memang wajib tapi its happening too fast and the harga naik too much at a time.

Nabei la lu, harga naik sum people sure la ok widdit but some people really get affected u know ccb!

 



lu bodoh kerja singapore gaji dua kali banyak pun mau komplen lahanat cibek punye kiasu wannabe
 



The thing is the ptrol price hike doesnt just affect people in terms of fuel purchased, but in terms of other costs. Everyone uses the price hike as a reason to raise the prices of their on goods. Burdening the consumer. But what do I care? I'm in Australia.
 



Post a Comment

<< Home